Test van sociaal gedrag

Inhoud van de Test

Uit te voeren op een verkeersvrije plaats van min 500 vierkante meters.

Download hieronder het inschrijfformulier om je aan te melden voor de test van sociaal gedrag:

Algemeen

Deze test staat open voor alle honden, die ten minste negen maanden oud zijn, met of zonder stamboom. Honden dienen wel geregistreerd en getatoeërd of gechipt. Het behaalde resultaat zal het bewijs vormen van sociaal gedrag ten overstaan van mensen en andere honden. Deze test is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen. Wel verplicht als je een brevet wenst te halen!!! De honden welke slagen in hun test, bekomen een attest en bovendien een stempel op hun stamboom ( indien gewenst en met extra kosten ).
Op dit ogenblik wordt de plaats van de hond binnen onze leefgemeenschap in vraag gesteld. Door het feit dat hondensporters en honden bezitters van verscheidene disiplines zich op vrijwillige basis aandienen voor deze test tonen wij aan allemaal niet bang te zijn om onze viervoeters zelf te laten bewijzen dat de publieke opinie er verkeerd aan doet onze honden en onze sport in vraag te stellen. Het gaat hier niet om honden die reeds een opleiding achter de rug hebben, de graad van afwerking wordt niet in aanmerking genomen, enkel de mogelijkheid om sociaal te verkeren en het onder controle zijn en kunnen houden van de hond wordt gevalideerd.

Laten betasten van de hond

Herhalings inenting tegen Hondenziekte, Leverziekte, Parvo, ziekte van Weil en eventueel Kennelhoest. Jaarlijks dient de enting tegen Parvo en de ziekte van Weil herhaald te worden. Mocht je hond ziek zijn, vragen wij om je hond thuis te houden en de dierenarts te raadplegen. Dit om te voorkomen dat andere honden besmet raken.

Wandeling aan de leiband

(Leiband min. 1 meter lang)

Een weg van ongeveer 20 meter lang wordt afgelegd waarna men door een groep van tenminste 6 stilstaande, pratende personen slalomt en stopt in het centrum van deze groep. ( oppervlakte tussen de personen 25 vierkanten meters ). Daarna neemt de geleider met zijn aangelijnde hond plaats op 10 meter van de groep en wordt door de groep in gesloten tot op een afstand van 1.5 meter. Op teken van de keurmeester gaat de groep uit mekaar. De geleider plaatst de hond op 5 meter van de groep ( de leiband kan eventueel worden vast gehouden door een andere persoon ) en neemt plaats tussen de groep. Hierna roept hij zijn hond bij zich. De leiband kan worden aangelaten. Op straat voetpad met een normale circulatie van verkeer. (mensen en voertuigen).

De hond wordt door de geleider vastgelegd

(Met een leiband van 3 meter lengte en op  een normale manier achtergelaten)

De Geleider gaat uit zicht van de hond gedurende een bepaalde tijd. Gedurende deze periode wordt de hond voorbij gelopen ( op een afstand van 5 meter te rekenen vanaf het verankeringspunt van de lijn ) ( m.a.w 2 meter buiten het bereik van de 3 meter lange lijn ) door 2 personen zonder hond en daarna door 2 personen met honden.

De geleider wandelt op straat met de hond aan de leiband

(Leiband minimaal 1 meter lang)

Hij wordt gekruist in twee richtingen door twee personen, twee personen met honden, een jogger op een afstand van 2 meter, een fietser op een afstand van 3 meter en een auto die aan een snelheid van 40 km/ per uur rijdt op een afstand van 3 meter.
Zoals je merkt kan voor deze test niet getraind worden maar doorloopt de hond al deze momenten tijdens zijn opgroeien. Tijdens de lessen zal in de verschillende klassen aandacht gegeven worden aan de sociaaltest.